0541 146 65 66
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bozuk Sabit Disk Veri Kurtarma

Bozuk Harddisk Veri Kurtarma

Bilgisayar donanımının en önemli parçalarından birisi harddisklerdir. Veri depolama cihazı olarak kullanılır ve her harddiskin kendi çalışma prensibi vardır. Elektronik cihazlar olduğu için kullanım anında çeşitli nedenlerle bozulabilecektir. Bilgisayar kullanıcıları kullandıkları dahili veya harici hard diskleri bozulduğu zaman içerisinde bulunan verilerini nasıl kurtaracaklarını düşünürler. Bozuk harddisk veri kurtarma işleri özel laboratuvar ortamında yapılabilmekte ve başarı sağlanabilmektedir. Yapılan çalışmalar bozuk hard diskin arızasını gidermek değil, içerisindeki verilerin kurtarılması sağlamak için yapılmaktadır.

Hard Disk Arıza Türleri

Sabit hard diskler gibi tüm veri depolama cihazlarının arıza nedenleri iki grupta ele alınmaktadır. Bunlar fiziksel arızalar ve mantıksal arızalardır. Veri kurtarma işlemi öncesinde hard diskte oluşacak olan arıza nedenini belirlemek ve oluşan arıza türüne göre müdahale yöntemini belirlemek önemlidir. Her arıza türünde veri kurtarmak için farklı senaryolar geliştirmek ve uygulamak gerekir. Arızaya neden olan etkenler, insan hataları, bozuk dosya yapıları, okuma yazma hatası, biçimlendirme hataları, dengesiz enerji akımı olarak sayılabilecektir.

Mantıksal Arızalar

Bir hard diskte ortaya çıkan arıza mantıksal arıza ise buna yazılımsal sorunlar neden olacaktır. Yazılımsal olarak meydana gelen sorunlarda hard diske erişim sağlanamayacak ve verilerinizi göremeyeceksiniz. Mantıksal hasarın oluşması, bozuk dosyaların hard diske yüklenmiş olması, virüslü dosya sayısının artması ve dosya yapılarının bozulması, güç kaynağı sorunlarından dolayı hard disk pcb kartlarında bulunan özel yazılımların bozulması neden olabilecektir. Hard disklerde meydana gelen yazılımsal arızaların giderilmesi yapılacak uzman müdahalesi ile mümkün olabilecek ve tüm veriler rahatlıkla kurtarılabilecektir.

Fiziksel Arızalar

Bilgisayar depolama cihazı hard disklerde oluşabilecek en büyük arızalardan birisi fiziksel arızalardır. Fiziksel arıza hard disk yapısında bulunan donanımlarda meydana gelen arızalardır. Fiziksel arıza oluşan hard diskler çalıştığında içerisinde gürültülü ses gelmeye başlayacak ve çalışmaya devam ettikçe sorunu büyütecektir. Fiziksel arızalar olarak, hard disk enerji ve data bağlantı giriş pinlerinde kırılma oluşabilir, pcb kartı aşırı ısınmadan kaynaklı zarar görebilir, hard disk içerisinde yer alan disklere veri yazma ve okuma görevi yapan donanımların hasar görmesi gösterilebilmektedir. Fiziksel arızaların çözümü arıza yapan diskin marka ve modeline uygun donör disk bulunarak birebir parça değişimi ile yapılabilecek ve hard diskin çalışması sağlanarak veriler kurtarılabilecektir.

Kişisel Müdahaleler

Her türlü verilerimiz dijital olarak depolandığı hard disk ve diğer veri depolama cihazlarında bir arıza meydana geldiğinde ya da veri kaybı yaşandığında veri kurtarma işlemleri için kişisel müdahaleler yapılmamalıdır. Yapılabilecek bazı hatalar hard diskte görülen hatanın daha da büyümesine neden olarak veri kurtarma işlemini zorlaştırabilecektir. Hard disklerin yapıları ve markalarına göre müdahale yöntemi, uygulama türleri farklı olabilecektir. Kişisel olarak arıza nedenini tam tespit etmek mümkün olmayabilir. Sorunsuz veri kurtarma yapabilmek için özel uygulamaları kullanan laboratuvar ortamlarında işlemlerin yapılması önemli olacaktır.

Bozuk Diskten Veri Kurtarmak

Kullanmış olduğunuz bilgisayarınızda hard diskinizin arıza yaptığını ve verilerinize ulaşamadığınızı gördüğünüzde arızanın nedenini öğrenebilmek için hard diskinizi başka bir bilgisayara takarak deneyebilirsiniz. Hard diskin yazılımsal arızasının olup olmadığı görebilmek için bilgisayar BIOS bölümünde hard diskin verilerinin görülüp görülmediğini kontrol etmelisiniz. Bu bölümde hard disk bilgileri görülüyorsa yazılımsal hata vardır ve çözümü kolaydır. Veri kurtarmak için çeşitli veri kurtarma programları kullanılabilecektir. Yaşanabilecek her türlü olumsuzluklara karşı önemli gördüğünüz, resim, video ve diğer belge türlerini farklı bir hard disk içerisine düzenli olarak yedekleme yapmalısınız. Yedekleme yaptığınızda hard diskiniz arıza bile yapsa endişeye kapılmayacaksınız.