ÇEK VE SENET ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
– Çek Banka tarafından, 3167 Sayılı Kanun’da ve bu Kanun ’a ilişkin Tebliğ’de yer alan hükümlere uygun olarak basılan bir kâğıttır. Senet ise resmi bir niteliği olmayan ve matbaalarda basılıp satılan bir kâğıttır.
– Çek, tahsilinde sıkıntı çıktığı zaman mahkeme yoluyla temin edilebilirken senette bunu yapmanız oldukça zordur.
– Çekin arkasında banka varken, senetlerin karşısında kişi veya bir kurumun olması muhatap açısından bile çekin daha güvenilirliğini gösterir.
– Çekte ödemeyi banka yapar. Senette ise ödemeyi kişi yapar.
– Çek ödeme emri niteliğindedir. Kişinin hesabında para olması durumunda çeki banka ödeyecektir. Senette ise senedi imzalayan kişi veya herhangi biri yapabilir.
– Çeki banka nezdinde sicili temiz olan ve ticaret yapan kişilere verilirken, senedi herkes kırtasiyeden matbaalardan alabilir veya o an yazı ile hazırlayabilir.
– Çek üzerinde yazılı ödeme tarihinde ödenir. Senet ise önce ödenebileceği gibi kişiler arası karşılıklı anlaşma neticesinde belli bir süre ertelenebilir.
Sosyal hayatta ister çek ister senet ödeyecek kişinin durumuna göre aksaklıklar çıkabilmektedir. Keşide edenlerin ticari profillerine göre değişiklik gösterse de hiç bir zaman nakit para olarak size döngüsü olmayabilir.
ÇEK, SENET SAHTECİLİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Ticari hayatla ilgili alacağa bağlı tespit davaları hukuk mahkemelerinde takip edilir.
Sahtecilik yönünden Cumhuriyet Savcılıklarına şikayet yapılır.
Çek veya senetlerle ilgili çok zaman mağdur, alacaklı olunacağı gibi bazı durumlarda sanık, borçlu olmanızda söz konusudur. Her iki durumda adınızın kullanıldığını düşünüyorsunuz takip etmeniz gerekecektir.
Bu çek veya senedin keşidecisinin veya cirantanın size ait olup olmadığının ispatlanması gerekecektir. Onun için grafolojik olarak yazı ve imza incelemesi yapılması gerekir. Yine diğer hukuki sürecin başlaması ve takibi ile birlikle yazı-imza aidiyetin tespitini yaptırmanız mümkündür.
Bu alanlarda bilirkişi, kriminal inceleme, uzman görüşü hizmeti verilmektedir.İletişim bölümünden bizi arayarak bilgi alabilirsiniz.
Bilirkisiraporlari.com da yayınlamakta olan her makale kurucu bilirkişilerimiz tarafından yazılmış olup yayınlanmış eserlerden oluşmaktır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında korunmaktadır. İzinsiz kopyalanması yasaktır.