0541 146 65 66
Sosyal Medya Hesaplarımız

Disk Okuma Hatası Nedir?

Disk Okuma Hatası Nedir?

Bilgisayarınızı kullanırken birden siyah ekranın geldiğiniz ve “A disk read error occured” yazısı ile karşılaşabilirsiniz. Bu hata disk okuma hatasıdır. Bu hatayı bilgisayarınızı ilk açtığınız anda da alabilirsiniz. Disk okuma hatası nedir? Disk okuma hatası genellikle hard diskte oluşan bad sector hatalarıdır. İşletim sistemi dosyalarının kayıtlı olduğu sectorlerden birisi bad sector olduğunda, işletim sistemi dosyası okunamayacak ve sistemi başlatamayacaktır. Bu durumda disk okuma hatası uyarısı vererek sizi bilgilendirecektir. Bu hatayı aldığınızda hard diskinizi başka bir bilgisayara takarak deneme yapabilirsiniz. Başka bir bilgisayarda çalışıyorsa hata nedeni başka sebeplerdir.

Disk Okuma Hatası Nedenleri

Disk okuma hatasının nedenleri arasında bad sector oluşumu gösterilse de çoğu zaman virüs kaynaklı sorunlarda neden olabilmektedir. Casus yazılımlar bilgisayarınızın işletim sistemi dosyalarından bazılarına zarar vererek bilgisayarınızın açılmasını engelleyecektir. Bilgisayar sistemleri sistem dosyalarından bazılarını okuyamadığı zaman disk okuma hatasını göstererek sistemi çalıştıramadığını bildirecektir. Bu durumlarla karşılaşmamak için kaliteli anti virüs programlarının kullanılması alınacak bir tedbirdir.

Diskten Okunamıyor Hatası

Bir program kurmak veya bazı dosyaları Cd/dvd ya da flash disklerden bilgisayara kopyalarken diskten okunamıyor hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu hatanın çeşitli nedenleri olabilmektedir. Verilerin kaynağı olan Cd üzerinde çizikler oluşmuş ve belirli bir noktadan sonra çizikler nedeniyle verinin bulunduğu alan okunamıyor ve bu hatayı veriyor olabilir. Diğer bir neden ise verileri kopyaladığınız diskte çok fazla bad sektör vardır ve verilerin yazılacağı yer bulunamıyor olabilir. Bu hatayı aldığınızda bilgisayarın çalıştır komut bölümünden kod yazarak müdahale edebilirsiniz.

Hata Çözümü

Diskten okunamıyor hatasını aldığınızda internetten araştırmalar yaparak soruna çözüm yöntemlerini araştırabilirsiniz. Genel olarak sunulan çözüm önerilerinin başında bilgisayar başlat – çalıştır – cmd komut satırına chkdsk/f/r C: komutunu yazarak çalıştırdığınızda (C veri kaydedilen sürücü adı) hatayı düzeltmeye çalışacaktır. Kod taraması bittiğinde kopyalama işlemini tekrarlayabilirsiniz. Birçok kişi bu işlemi birden fazla tekrarlamakta ve çözüm almayabilmektedir. Bunun en büyük nedeni hard diskinizde çok fazla bad sektör oluşmuş ve hard diskiniz sağlıklı çalışmıyor demektir. Cd üzerinde oluşan çizikten dolayı bu hata veriliyorsa, cd yüzey temizlemesi yaptırarak cd üzerindeki çizik olan alanın temizlenmesini sağlayabilir ve işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Bad Sector Nedir?

Veri depolama cihazları olarak kullanılan hard diskler kapasite yapılarına göre üzerlerinde verilerin yazılabildiği sector adı verilen binlerce bölümden oluşmaktadır. Hard diskler elektronik ve hareketli cihazlar olduğu için çeşitli nedenlerden dolayı sector yapıları zamanla bozulabilecek kullanılamaz duruma gelecektir. Bozulan ve kullanılmayan bu sectorler bad sector olarak adlandırılmaktadır. Hard disklerin üretimleri sonunda fabrika çıkışlarında da belirli sayıda bad sectorlere sahip oldukları görülür. Kullanım aşamasında bad sector sayısı artmaya başladığında hard diskinizin verimliliği düşmeye başlayacak ve arıza yapmasına neden olabilecektir.

Bad Sector Nasıl Oluşur?

Hard disklerde oluşan bad sectorler donanımsal hatalar olarak tanımlanır ve bu hatalar yazılım uygulamaları tarafından düzeltilememektedir. Hard disklerde bad sectorlerin oluşma nedenleri, hard disklerin uzun süre kullanılması, nemli ortama maruz kalması, çalışma esnasında aşırı ısınma (sıcaklık 55 derece üzerine çıktığında tehlikeli olacaktır.), disk yüzeyinde oluşan korozyonlar, çalışır durumdaki diskin düşmesi ve üretim hataları gibi nedenler sayılabilecektir.

Verilerin Okunamaması

Bilgisayar hard diskleri üzerinde oluşabilecek olan bad sector durumları kayıtlı verilerin okunmasını ve verilere erişimi engelleyebilecektir. Bad sector verilerin bulunduğu bölümün çeşitli nedenlerle bozulması ve kullanılmaz duruma gelmesi o bölümdeki verinin okunmasını, o bölümü veri yazılmasını engelleyecektir. Başka bir diskten farklı bir diske veri kopyalarken bu okunamıyor hatası ile her zaman karşılaşılabilmektedir. Bunun nedeni, verinin bulunduğu diskte bad sector olabileceği gibi verinin kopyalanacağı diskte bulunan bad sector sayısının çoğalmasıyla birlikte verinin kaydedilebilmesi için yeterli oranda kullanılabilir sector alanının kalmaması olarak gösterilebilmektedir. Kopyalamayı engelleyen diğer unsurların varlığı düşünülerek cmd komut bölümünden kod yazarak yazılımsal düzeltilmeye çalışılmaktadır.

Cd Üzerindeki Çizikler

Veri kopyalama aşamasına ortaya çıkan okunamıyor hatası görüldüğünde veriler Cd üzerinden bilgisayara kopyalama yapılıyorsa öncelikle Cd çıkartılarak yüzeyinde çiziklerin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Cd üzerinde bulunan çizikler lazer ışınını farklı yöne yansıtacağı için okunacak olan veri bölümünü görmeyecektir. Cd üzerindeki çizikler koruyucu şeffaf alanda oluştuğu için özel temizleme cihazları yardımı ile cd yüzeyinde temizleme yaparak çizikler tamamen giderilmeye çalışılır. Cd yüzeyinde çizik kalmadığında tekrardan bilgisayara takılarak kopyalama işlemine başlanabilir. Hata nedeni cd üzerindeki çizgilerden oluşmuş ise bu aşamadan sonra okunamıyor hatası alınmayacak ve kopyalama işlemi başarılı bir şekilde tamamlanabilecektir.

Neler Yapılır?

Bilgisayarınız açılmadığını ya da kullanırken birden siyah ekranın gelerek disk okuma hatasının verdiğini gördüğünüzde, bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Hata tekrar ediyorsa sorunun hard diskten kaynaklı olup olmadığını anlamak için hard diskinizi sökerek farklı bir bilgisayarda deneyebilir ya da farklı bir HDD diski bilgisayarınıza takarak açmaya çalışabilirsiniz. Bu hata yazılımsal sorun olabileceği gibi bilgisayarın elektrik sistemlerinden de kaynaklanabilecektir. Disk okuma hatası devam ediyorsa teknik destek almalı ve profesyonel çözümler bulmalısınız.

Hata Çözümü

Disk okuma hatasının çözülebilmesi için öncelikle hatanın doğru tespit edilmesi gerekir. Hatanın çözümü için teknik destek alarak sorunun yazılımsal olarak çözülmesini deneyebilirsiniz. Sürekli aynı hatayı veriyor ve çözüm bulamıyorsanız öncelikle hard diskte bulunan verilerinizi kurtarmalısınız. Bunun için veri kurtarma uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Çünkü normal kullanıcılar disk okuma hatası veren diskin içerisine ulaşamayacaktır. Verilerinizi kurtardıktan sonra hard diskinizi formatlayarak tekrardan işletim sistemi yükleyerek kullanabilirsiniz. Hatayı ilk aldığınızda çözüm olabilmesi için bilgisayarınızın elektrik kablolarını çıkartıp tekrar takmayı, HDD diskin data kablolarını çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz. Çoğu zaman disk okuma hatalarına karşı çözüm olacaktır.

Gelişmiş Seçenekleri Deneyin

Bilgisayarlar açılmadan önce önyükleme yapmakta ve önyükleme sonunda sistemi çalıştırmaktadır. Disk okuma hatası aldığınızda gelişmiş seçenekleri kullanarak sorunun çözülmesine sağlayabilirsiniz. Komut istemi bölümünü açarak gelen ekrana “chkdsk C:/f /x /r” yazarak hard diskteki hataların bulunarak raporlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu kod ile bir sorun bulanamaz ise önyükleme kayıtlarının bulunduğu MBR sorunu olabilir. Bu sorunların çözümü için MBR onarımı yapmanız gerekecektir. Bu işlemler uzmanlık isteyen müdahale yöntemleridir. Bunun için uzman desteği almanız gerekir. Yanlış MBR yapılandırılması disk okuma hatalarından birisidir ve buna virüs saldırıları neden olabilmektedir. Bölüm tabloları yanlış yapılandırılmış ise bu sorun yazılımsal olarak çözülebilmektedir.

Donanım Kontrolü

Disk okuma hatası sorunlarını donanımları kontrol ederek çözmeye çalışabilirsiniz. Yapılacak işlemlerin başında hard diskin çıkartılarak farlı bir sistemde denenmesidir. Farklı bir sisteme takıldığında içerisinde kayıtlı bulunan dosyalara erişim yapılıp yapılmadığını kontrol etmelisiniz. Yine farklı bir sisteme taktığınızda burada hard diskinizi virüs taramasından geçirmelisiniz. Çoğu zaman bağlantı kabloları hata vermesine neden olabilmektedir. Kabloları kontrol etmeniz ve bağlantılarının yeniden yapılmasını sağlamalısınız. Bilgisayarınızın RAM modüllerinde bir arıza oluştuğunda da bu hata ile karşılaşabilirsiniz. RAM değişimi yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda aşırı ısınma meydana geliyor ve duman hissediyorsanız tüm bağlantıları kesip teknik destek birimine götürmeniz gerekecektir. Tüm bu sorunlar disk okuma hatasına neden olacaktır.