İntihar ve Cinayet Olayı İnceleme
İzmir’in Tire ilçesi Hükümet Konağı’nda görevli evli ve 2 kız çocuğu babası polis memuru Mustafa Ç. (44), evinin yakınlarındaki tenis kortu alanına gitti. Bir süre buradaki parkta oturan Mustafa Ç., daha sonra belinden çıkardığı tabancasını başına dayayarak tetiği çekti.
Batman’da adli suçlama ile çıkarıldığı mahkemede, hakkında tutuklama kararı verildikten sonra kelepçeli halde adliyenin 3’üncü katından atlayan Mikail Aydoğdu (35), kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Yakınları, Aydoğdu’nun ölümünde görevlilerin ihmali olduğunu iddia ederek, davacı olacaklarını söyledi.
***
16.01.2018 gününden sadece iki olay. Her ikisi de polis mesleği merkezli. Birincisinde 15-20 yıldır silahlı görev yapan polis memuru intihar ettiği, ikincisinde ise suç şüphesi ile polis nezaretinde olan şahısın intihar mı? Yoksa kaçmak için mi? Ölüme atlamasıdır.
Ölüm olayının orijini (intihar, kaza ve cinayet) olarak karşımıza çıkar.
Her olayın kendine özğü olacağı dikkate alındığında, bu orijinler intihar – kaza, intihar – cinayet, kaza – cinayet olarak bakılır ve ortaya konulan delillerle ispatlanır.
Ancak bazı olaylarda bunların ispatlanması daha zor olmaktadır.
Bu durumda ‘üç – iki – bir’’ölüm orijini ortaya çıkmaktadır. Sonuç ölüm olduğu için bunların hepsi akla gelir tartışılır. Olayın başında ‘intihar, kaza, cinayet’’ olarak kesin ispat edilemeyeceği gibi. Olayda kusuru olanlarında bulunması mümkündür.
Ölüm olayının orijini (intihar, cinayet) dosya içeriğinde bulunan olay yeri fotoğrafları, olay yeri fiziki bilgileri, maktul video kayıtları, ölü muayene ve adli tıp raporu gibi maddi delillerle bu atlamanın / atmanın zorlamaya dayalı mutlak olduğunu gösterir derecede kuvvetli delil bulunmadığı belirtilmelidir.
Örnek bir olayda:
Tüm bunlar değerlendirildiğinde Falan filan balkondan itildiğine “Bu pozisyonda bir kişinin kendini kurtarmak için çığlık atması ve tepki göstermesi beklenir. Olay zamanı …. zaman dilimi olarak akşam vaktinin 17:00 sıralarında olduğundan mevsimin kış olmasından dolayı yerleşim yeri sakinliği ve mevsime dayalı kapı pencerelerin kapalı olacağı düşünüldüğünde dikkat çekmemesi mümkündür.
Falan başka şahıslar tarafından atılması mümkün olmakla birlikte, yetişkin şahsın direnme gücü göz önüne alındığında zorlamaya bağlı travmalar vuruklar olabileceği bulgular bulunmadığına göre; eğer aile içi kavgaya bağlı telkin, korkutma, ikna ederek atlamasına yardımcı, kolaylaştırıcı veya mecbur bırakılması olacağı veya bu anda itme yaparak atlamasına yardımcı olacağı değerlendirilmekle birlikte,
Atma, itekleme veya kesin ikna ettiğine dair kuvvetli maddi deliller yetersiz kalmaktadır veya bulunmamaktadır.
Bu hususlar dikkate alındığında; Falancanın olay zamanında evde bulunduğunun saklanması, taziye ortamında yeterince bulunmaması şüpheli olarak göstermektedir. Ancak maddi delillerle ve ifadelerle kesin fail olacağını gösteren delil bulunmamaktadır.
Şüpheden sanık istifade eder prensibi doğrultusunda XX’NIN ölümünde diğer başka şahısların katkısının olup olmadığının tespit edilemeyeceği.
Bu alanlarda bilirkişi, kriminal inceleme, uzman görüşü hizmeti verilmektedir.
Bilirkisiraporlari.com da yayınlamakta olan her makale kurucu bilirkişilerimiz tarafından yazılmış olup yayınlanmış eserlerden oluşmaktır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında korunmaktadır. İzinsiz kopyalanması yasaktır.