Raid Veri Kurtarma Nasıl Yapılır?
Bilgisayar sistemleri ilk geliştirildiğinde veri depolama alanları küçük ve sınırlı iken günümüzde teknolojinin gelişmesi ve tüm verilerin dijitalde saklanmaya başlamasıyla birlikte büyük depolama alanları kullanılmaya başlanmıştır. Büyük depolama alanları çeşitli uygulamalarla birden fazla hard diskin aynı yapı üzerinde bulundurularak birleştirilmesi ve geniş bir kullanım alanının oluşturulmasına Raid denilmektedir. Raid sistemlerde kayıtlı bulunan verilere silindiği zaman raid veri kurtarma nasıl yapılır? bilişim teknolojisinde en zor işlerden birisidir. Raid sistemlerin kurulumu ve bu sistemlerin yönetimi uzmanlık isteyen bir iştir. Raid yapılarından veri kurtarmada büyük uzmanlık istemektedir.
Raid Yapıları
Veri kayıt yöntemlerine göre oluşturulacak raid sistem yapısı kullanılacak hard disk sayısına göre değişmektedir. Raid 0, Radi 1 sistemleri için en az iki hard disk kullanılmaktadır. en çok tercih edilen raid sistemi ise raid 5 türüdür. Bu sistemde en az 3 hard disk kullanılır. Raid yapı özelliklerine göre disklerin sıralanışı ve bölümlerin oluşturulması farklı olmaktadır. Genellikle server cihazlarında geniş alan oluşturulabilmek için raid sistemleri kullanılır. Kullanılan hard disklerden birisi arıza yaptığında sistem çalışmaya devam edecektir. Çünkü raid yapısında sistem kendi yedeğini kendi içerisinde almaktadır.
Raid Veri Kurtarma
İnsanlar bireysel kullandıkları hard diskler üzerinde çeşitli uygulamalar ile veri kurtarmaya çalışabilirler. Ancak raid yapısını bilmeden ve hard disk sıralaması yapmadan veri kurtarma yapmak imkansızdır. Raid sistemlerine müdahale uzmanlık istemektedir. raid yapıları, NAS, SAN depolama sunucuları ve server bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Karmaşık bir yapıları bulunmaktadır. veri kurtarma yapabilmek için raid yapısına dahil olan tüm hard disklerin doğru sıralama ile başka bilgisayara bağlanması ve raid yapısının bozulmadan açılması gerekmektedir.
Bu riskli bir iş olduğu için birçok veri kurtarma uzmanı bile uzak durmaya çalışmaktadır. Veri kurtarma işlemleri için disk sıralaması oluşturularak raid yapısı ortaya çıkartılır ve raid türü için geliştirilmiş veri kurtarma uygulamaları ile tüm hard diskler tarattırılır ve kayıp verilere ulaşılmaya çalışılır. Raid yapısını oluşturmadan verilere ulaşmak zordur. Bazı özel durumlarda hard diskleri tek tek taratarak küçük boyutlu verilere ulaşabilirsiniz.
Profesyonel Veri Kurtarma
Son yıllarda ülkemizde veri kurtarma işleri yaptığını belirten kişi ve kuruluşların sayısı artmaya başlamıştır. Veri kurtarma hizmeti almadan önce profesyonel veri kurtarma hizmeti veren kuruluşları araştırmalı, yaptıkları çalışmaları, kullandıkları programları öğrenmeye çalışmalısınız. Raid yapılarında daha çok yazılımsal sorunlardan kaynaklı veri kaybı oluşmaktadır. Raid veri kurtarma için uzmanlaşmış kişilerden yardım almanız istediğiniz verilerin kurtarılmasını sağlayabilecektir. Bilinçsiz yapılacak müdahaleler mevcut raid yapısını tamamen bozabilecek ve sisteminizin çalışmasını engelleyebilecektir.
Raid Sistem Hataları
Raid sistemlerinde oluşan hataları, donanım kaynaklı hatalar, yazılım kaynaklı hatalar, uygulama hataları ve insan hatası olarak sıralamak mümkündür. Hard disk motorunun bozulması, su teması, darbe, ezilme gibi hatalar donanım kaynaklı hatalardır. İnsanlar işlem yaparken yanlış bölümlendirme, biçimlendirme gibi işlemler yaptıkların da bu hatalar insan hataları olarak değerlendirilir. Virüslü dosyaların sistemi bozması, kayıt defterinin yeniden yapılandırılması gibi sorunlar yazılım kaynaklı hatalardır. Uygulama hataları veri tabanının bozulması ve sisteme erişilmesini engelleme olarak tanımlanmaktadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Profesyonel hizmet veren veri kurtarma firmaları raid türü fark etmeksizin tüm sistemleri için veri kurtarma işlemi yapacaklardır. Öncelikle bilinçsiz müdahalelerden kaçınmalı ve raid sunuculardaki hard diskleri uzmanlar olmadan yerinden çıkartmamalısınız. Teknik bilgi sahibi değilseniz raid sistemine müdahale etmemeli ve verilerin tamamen kaybolmasına neden olmamalısınız. Yapılacak yanlış müdahaleler veri kurtarma başarı oranını düşürecektir.