Ülkemiz kanunlarınca işlenen suçun niteliğine göre ceza yaptırımları uygulanır. Hukuk sisteminde açıkça belirtilen maddeler işleme alınır ve mağdurun hakları korunur. İnternet aracılığı ile işlenen suçlar konusunda durum pek farklı değildir. Özellikle sosyal medya platformlarında kullanıcının bir başka kullanıcıya hareket etmesi durumunda hukuksal süreç aynı şekilde işler. Karşı tarafın açacağı hakaret davası sonucunda hapis cezası kararı çıkarılabilir.
İnternette İşlenen Suçlar Nelerdir?
İnternet üzerindeki web sitelerinde ve sosyal medya araçlarında dolandırıcılık faaliyeti gösterdiği tespit edilen kullanıcılar, kanunun ilgili maddesince yargılanır. Bu suçlar arasında bir başkasının yerine geçerek çevresinden para talep etme, devlet kurumlarının adını kullanarak para talep etme, ürün satışı yaptığını iddaa ederek para talep etme gibi eylemler yer almaktadır. Ayrıca internet üzerinden yasadışı bahis oynatanlara büyük yaptırımlar uygulanmaktadır. İnternette yasaklı madde ve gümrük dışı ürün satışı faaliyetinde bulunanlar suç işlemiş sayılırlar.
İnternet suçları kapsamında en yaygın olarak karşılaşılan suç hakarettir. Sosyal medya üzerinden bir başkasına hakaret edildiğinde üç ay ile iki yıl arasında değişen hapis cezaları uygulanmaktadır. Kişinin onuruna saldırı olarak kabul edilen bu eylemlerde suçun alenen işlendiği kabul görürse, cezai yaptırım altıda biri kadar uzatılabilir.
İnternette Özel Hayatın Gizliliğine Dair Suçlar
Bir kişinin onayı olmaksızın aralarında geçen konuşmanın internette yayınlanması haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu oluşturur. Yine onay olmaksızın bir kişinin görüntülerini internette yayınlamak ise özel hayatın gizliliğini ihlal demektir. Birine sürekli telefon açmak veya internet ortamında rahatsız etmek huzuru bozma kapsamında suç unsurudur. İnternet aracılığı ile işlenen suçlar kanunda belirtildiği üzere hapis cezasıyla sonuçlandırılır.