Garanti Süresi Kapsamında Üründeki Ayıpların Yetkili Servis Tarafından Yapılmaması Halinde Başvuru
29029 sayılı ve 13.06.2014 tarihli resmi gazete yayımlanan Garanti Belgesi Yönetmeliği ekinde kullanılan ürünlerin asgari garanti süreleri belirlenmiş olup satıcı tarafından bu sürelerin tüketici aleyhinde sınırlandırılması mümkün değildir. Ancak günlük yaşantımızda üretici veya satıcıların garanti sürelerini kısaltmak adına tabiri caiz ise kanunu dolanarak bir takım yollar ürettiğine şahit olmaktayız. Bunlardan en çok rastladığımız yöntem ise telefon kullanımında karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle yurt dışı menşei ile şirketler yurtdışındaki birçok ülke de olduğu gibi ülkemizde de telefonlar için 1 yıllık garanti süresi uygunlanmasını istemesine karşılık kanunlarımızla türkiye sınırları içersinde satılan telefon ve benzeri elektronik cihazlar için asgari garanti süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir.Ancak bazı üretici firmaları kendi markaları bünyesinde koyduğu bir takım kurallar ile 2 yıllık garanti süresini 1 yıla düşürmeye çalışmaktadırlar. Örnek vermek gerekirse almış olduğunuz bir telefonun 2 yıllık garanti süresinde bataryasının kullanıcı hatası haricinde bozularak şarj olmaması ya da şarzının olağanın dışında bir kaç saat içerisinde tükenmesi halinde yetkili servise başvurdunuz. Yetkili servis cihazınızda yaptığı incelemede neticesinde telefon bataryasının ömrünün belli bir dolum sayısı ile sınırlı olduğunu sizin de bu dolum sayısını tamamlamış olduğunuz gerekçesi ile garanti süresi içerisinde olsa dahi ücretsiz batarya değişimi yapamayacağını beyan edebilir.Böyle bir durumda tüketici olarak haklarınız nelerdir ve ne yapmanız gerekir?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere ürünlerin garanti süresi ilgili yönetmelikte açıkça bir şekilde kanun koyucu tarafından belirtilmiştir.Firmaların kendi markaları açısından bu şekilde bir dolum sayısı belirleyerek ürünün garanti süresini kısaltması kanunun emredici hükümlerine aykırı olup hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.Zira ürünler için belirlenen garanti süresi ürünle birlikte satılan eklentileri de kapsamakta olup buna telefon bataryası da dahildir. Ürününüzün garanti süresi bitmeden bozulması ve kullanıcı hatasından kaynaklı bir problem olmaması halinde yetki servisin tüketicinin ücretsiz onarım talebini reddetmesi usul ve yasaya aykırıdır.Bu ve benzeri durumların yaşanması halinde yetkili servis tarafından tarafınıza verilecek forma ürün ücretli olarak değiştirildi ya da ücret karşılığı şu kadar işlem yapıldı şekilde bir ibare eklettirmeniz ileri de açacağınız davanızda size kolaylık sağlayacaktır.Yetkili servis tarafından sizden bu şekilde ücret talep edilmesi halinde isterseniz ücreti ödedikten sonra ücret iadesi için isterseniz de ücreti ödemeden ürününüzün ücretsiz bir şekilde onarımı için hukuki yola başvurabilirsiniz.
Av. Musa AVCI