İnternet artık telefonla, tabletle ya da bilgisayarla fark etmeksizin hepimizin bir şekilde hayatımızın ortasına oturmayı başaran bir icat olmayı başarmıştır. Herkes bu deli şiddetle kafasını bile internetten kaldırmazken, bütün büyük markalar ya da firmalar dahi bu durumu değerlendirmek istiyor ve kendilerini bu ağın içerisine atmak ister hala gelmiştir. İşte bu esnada online itibar yönetimi karşılara çıkmaktadır. Bu yöntem ile markalar kendilerine karşı olan bütün tutumları rahatlık ile öğrenebilmektedir. Şimdi ı̇nternette itibar yönetimi nasıl yapılır? Detaylı bir şekilde incelemeye başlayalım.
1. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve SEM (Arama Motoru Pazarlaması) ile Online İtibarınıza Destek Edinin
İnternetin içerisinde artık hepimiz aradığımız bütün bilgileri tek tık aracılığıyla rahatlık ile bulabilmekteyiz. Bunların içerisinde ise en çok alışveriş özelliği hepimizin işene yaramakta ve bizler neredeyse bütün gereksinimlerimizi internet üzerinden sağlamaktayız. Hal böyle olunca bizler internetten bir şey almadan önce, geniş çaplı bir arama yaparız. Yapılan arama sonucunda marka hakkında kötü bir bilgi edinirlerse ürünü almaktan vazgeçeriz. Bu bizler için iyi ama marka için kötü bir durumdur. Böyle bir durumda markanın avantajı olan itibar yöntemi ortaya çıkmaktadır. İşte itibar yöntemi ile arama motorunda çıkan ürünün olumsuz düşüncelerini rahatlıkla ortadan kaldırmak mümkündür. Böylelikle marka müşteriyi kaçıracak olumsuz düşüncelere sahip olmayacaktır.
2. Web Sitenizdeki İçerikleri Düzenli Bir Şekilde İyileştirin
Web sitesi, markanın ya da firmanın kişiler ile buluşmuş olduğu bir iletişim aracı görevini üstlenmektedir. Bu sebepten dolayı kullanıcılardan alınan bütün kötü yorumlara dikkat edilmeli ve bu yorumlar detaylı bir şekilde incelenerek sitenin bunu hızlı bir şekilde düzene sokmasına yani iyileştirmesine yardımcı olunmalıdır. Hatta yapılan iyileştirmelerin düzenli olarak kullanıcı ile paylaşılması sizler için pozitif yönde bir kazanım elde etmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda google de arama motorunda yer alan anahtar kelimelerini göz önüne alarak web sitesini oluşturmaya çalışmak her zaman hedef kitlenin artmasını sağlayacak ve markanın sitesinin daha fazla oranda tıklama görmesine yardımcı olacaktır.
3. Sosyal Medyada Aktiflikten Çok Diyalog Ön Planda Olmalıdır
Sosyal medyada aktif olmak artık her marka ya da için vazgeçilmez bir hala gelmiştir. Marka ya da firma herhangi yeni bir ürünün ya da indirimini sosyal medya üzerinden kullanıcılarına rahatlıkla iletebilmektedir. Fakat kullanıcı ile diyalog içerisinde olmazsanız bir süre sonra bununda pek bir işe yaramadığı fark edeceksiniz. Özellikle markanıza herhangi bir olumsuz tepki almak istemiyorsanız kesinlikle sizinle iletişime geçmek isteyen kişiler ile diyalog halinde olmalısınız. Böylelikle kişiler sizler hakkında daha ılımlı olacak ve olumsuz bir düşünce varsa bütün düşünceleri pozitife çevirmiş olursunuz.
4. Markanızın Erişimini Her Daim Arttırın
Markanız ile ilgili olan tüm projeleri, haberleri ya da herhangi olacak olan bir etkinliği internet üzerinden tüm herkese duyurun. Eğer ki PR Ajansı ile beraber çalışma gerçekleştiriyorsanız tüm bu haberlerinizi ilk olarak bu ajans ile beraber paylaşmayı unutmayın. Böyle bir ajansın size en büyük katkısı bütün basın haberlerini hazırlaması ve sizin olabildiğince pozitif derece içeriğe sahip olmanızı sağlamasıdır. Aynı zamanda sizinle beraber araştırmalarda bulunması ve sizi iyileştirecek yönde çalışmalar gerçekleştirmesi size katkı olacaktır.
5. Gerekli Durumlarda Hukuki Yollara Başvuruda Bulunun
Her marka ya da şirket hakkında internet üzerinde pozitif yorumlar olduğu kadar negatif yorumlarda yer almaktadır. Bu yorumlardan bazıları markadan kaynaklı olsa da bazıları uygun olmayan içerikte ve markaya hakaretli olabilmektedir. Böyle bir uygunsuz durum ile karşılaşırsanız direk olarak hukuk yollarına başvurun.
6. Olumsuz Yorumlarda İlk Olarak Kişiler İle Görüşün
Herhangi olumsuz bir yorum aldığınızda ilk olarak hukuk yollarına başvurmak yerine kişinin kendi bilgilerine ulaşmaya çalışın ve kendisi ile iletişime geçin. Onların düşüncelerini pozitif yöne çekmeye çalışın. Eğer ki sizi anlamamakta direnirse yorumun yayınlandığı platformun yöneticisini bulun ve onunla iletişime geçin. İlk olarak mağdur durumunuzu anlatın ve içeriğin platformdan kaldırılması talebinde ricada bulunun. Fakat tüm çabalarınıza rağmen sizi görmezden gelir ve hala negatif düşünceleri sosyal medya aracılığı ile yansıtmaya çalışırsa o zaman hukuk yollarına başvurun.