Adli bilişim İngilizceden çevrilmiş bir terimdir. İngilizcede ”Computer Forensics” olarak kullanılır. Forensics mahkeme ile ilgili anlamına gelir. ”Forensics Medicine” ise adli tıp anlamındadır. Ülkemizde kullanılan adli bilişim teriminin kelime anlamları buradan gelir.
Adli Bilişimin İşlevi Nedir?
Adli bilişim, bilgisayar sistemleri üzerinden, sanal ortamda bilgi toplanıp incelenmesi, derlenmesi, değerlendirilmesi ve saklanmasını sağlayan, özveri ve kararlılık gerektiren, diğer bilim dalları gibi belli ilkeler ve disiplinlere bağlı olan bir bilim dalıdır.
Teknik Olarak Adli Bilişim
Teknik açıdan adli bilişim terimini ifade etmek gerekirse elektro optik ve elektromanyetik ortamlarda veya sanal platformlarda bulunan ses, görüntü, video veya herhangi bir mesaj, paylaşım ile ilgili yapılan analizler ve bu yapılan analizlerin davalarda tanık ve sanıklarca mahkemeye sunulması işleminin tümüne verilen genel addır. Mahkemeye taşınmış olaylarda delil niteliği taşıyan CD, USB bellek, hafıza kartı, hard disk vb. birçok araç-gereç adli bilişimin alanına girer. Bunlar davanın seyrini değiştirecek önemli deliller olabilmesinin yanı sıra davayı uzatan gereksiz detaylarda olabilir. Ama eğer bir olayı mahkemeye taşımış ve karşınızdaki kişiden hak talep ediyorsanız bu hakkı elde etmek için bazı zorluklara katlanmalısınız. Adli bilişim incelemeleri her ne kadar uzun sürse de hayati öneme sahip bilgileri mahkemeye sunma konusunda oldukça başarılıdır. Adalet çarkı ağır döner ama döner. Mesele tam olarak bu. İşlemler her ne kadar uzun sürse de haklı olduğunuz bir dava da size delil getiren ve haklılığınızı ispat eden bir birimden daha faydalı ne olabilir? Tanık olmayan davalarda bilakis adli bilişimin önemi açıkça ortaya çıkmakta. Çünkü bulunan deliller hak talep edilen kişiye ait ise mahkemede inkâr ettiği bir durumu delille çürütebilmek mümkündür.
Bu alanlarda bilirkişi, kriminal inceleme, uzman görüşü hizmeti verilmektedir.İletişim bölümünden bizi arayarak bilgi alabilirsiniz.
Bilirkisiraporlari.com da yayınlamakta olan her makale kurucu bilirkişilerimiz tarafından yazılmış olup yayınlanmış eserlerden oluşmaktır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında korunmaktadır. İzinsiz kopyalanması yasaktır.