0541 146 65 66
Sosyal Medya Hesaplarımız

Hırsızlık Olayları ve Tespiti

Hırsızlık Olayları ve Tespiti

Kapkaççılık, gasp, hırsızlık suçları mala karşı suçların değişik biçimleridir. Toplumu rahatsız etmektedir. Suçların büyük çoğunluğu faili meçhul kalmaktadır. Bu suçlarla başlayıp, cinayet, tecavüzle sonuçlanan olaylar bulunmaktadır.
Hırsızlık suç yerlerinde delil bulunması mümkündür. Ancak bu bulguları bulmak ve suç analizinde kullanabilmek için olay yerinin korunmuş ve incelenmiş olması gerekir.
Hırsızlığın yapılışına, çalınan eşyalara, olayın zamanına, olay yerinin özelliğine göre olay yeri koruma ve inceleme yapılır.
Olay yerlerinin incelenmesi ve bulunan bulgular ile hırsızlığın amatör, profesyonel sabıkalılar tarafından işlendiği anlaşıla bilinir. Profesyonel hırsızlar genellikle uzmanlaştıkları alanlarda çalışmaktalar ve bu karakteristik olay, yöntem, alınan maldan olaylar arasındaki irtibat kurula bilinir. Örneğin; kasa hırsızlığını belirli bu alanda uzmanlaşmış hırsızlar yaparlar. Böyle bir olayla karşılaşıldığında süpheli sayısı azalacak ve bunların büyük çoğunluğunun arşiv bilgisi poliste mevcut olacaktır.
Genel olay yerine gitme ve olay yeri koruma işlemleri aynen uygulanır.
– Müşteki ile olayla ilgili ön görüşme yapılır.
– Hırsızlık olayının nasıl fark edildiği tespit edilir.
– Şüpheli var ise parmak izleri alınacağından muhafaza altına alınır.
– Hırsızlık olayını fark ettiğiniz andan itibaren ilgili ekip/ekipler gelinceye kadar hiçbir şeye dokunulmamalı. Suçun işlendiği yerdeki telefonunu v e hiç bir eşyayı dokunulmalı, hırsızın aynı yerlere dokunma ihtimali vardır.
– İlk ekip nelerin çalındığını tespit etmek için aceleci olmamalı. Tespitler yapılırken olay yerinin bozulması mümkündür. Olay yeri inceleme ekibi veya birlikte yapmaları gerekir.
güvenlik güçlerini bekleyiniz.
– Olay yerine kimsenin girmesine izin verilmemeli. İhbar alındığında ortalığın toparlamaması için uyarıda bulunulmalı(evde meydana gelen hırsızlık olaylarında mağdurlar genelde ortalığı toplayıp, temizleme cihetine gitmektedirler).
– Mekanı kullananların ve ilk görevlilerin zorunlu olarak dokunduğu ve yeri değiştirilen eşya veya nesneleri uzmanlara bildirilmelidir.
– Olay yerine giriş, izlediği güzergah ve çıkış yeri önemli delil kaynağıdır. Bu alanlar özellikle korunup incelenmesi gerekir.
Hırsızlık olay yerlerinde her türlü delil ve nesneler üzerinde bulgular bulunması mümkündür. Özellikle değişime uğrayan yerler, hırsızı dikkati çekebilecek yerler, mekan ile ilgisi olamayıp dışarıdan getirilmiş nesneler incelenmelidir.
Hırsızın bıraktığı bulgular; Parmak, ayak, alet izi, cam kırıkları ve cama bitişmiş lifler, bulaşmış kan vb. vücut sıvıları
Hızsızlıkta kullanılan aletler; merdiven, anahtar, maymuncuk, matkap,
Hırsızın kullandığı sigara, kibrit, eldiven, sakız, mendil
Hırsızlığın işlenme yöntemine göre olay yeri inceleme ve delilleri bulma farklıdır. Kapıdan, balkondan, çatıdan, vb. bu alanlar dikkatli olay yeri koruma ve inceleme yöntemleri uygulanarak suçun analizi yapılır.
Hırsızlık mekanları ve çalınan mala göre bulguların ve çalıntı malların aranması yöntemi farklıdır. İş yeri, mağaza gibi hırsızlık olaylarında özellikle şüpheli var ise para çantası(kesesi, kutusu), çalıntı malların saklanacağı derin tabanlı ayakkabılar ve bol geniş elbiseler(pardüsü) delil bulunabilecek yerlerdir.

Diğer Alanlarda Verdiğimiz Hizmetler İçin

Görüntü, Video ve Ses İnceleme

Yazı, İmza İnceleme ve Evrakta Sahtecilik İnceleme

Bilişim Suçları İnceleme

Trafik Kazası İncelemesi

Bu alanlarda bilirkişi, kriminal inceleme, uzman görüşü hizmeti verilmektedir.İletişim bölümünden bizi arayarak bilgi alabilirsiniz.

Bilirkisiraporlari.com da yayınlamakta olan her makale kurucu bilirkişilerimiz tarafından yazılmış olup yayınlanmış eserlerden oluşmaktır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında korunmaktadır. İzinsiz kopyalanması yasaktır.