0541 146 65 66
Sosyal Medya Hesaplarımız

Delillerin Aranması ve Seri Cinayet Olayları

3.9. Delillerin Aranması

Hukuki şartlar yerine getirildikten sonra delil elde edilmesi cihetine gidilmelidir.

Olay yeri incelemede, suç delillerinin veya suça konu olabilecek suç eşyasının bulunması, suç-fail-mağdur-alan ilişkisinin belirlenmesi için yasalar gereği yapılan arama ve tarama işlemleridir. Olayda, davada maddi gerçeğin aranması için polis, savcı ve hakim delil araştırır (CMK. 116, 117, 160/2). Delillerin bulunması için olay yerlerinin usulüne uygun olarak korunması gerekir. Olay yeri incelemesinde, olay yerinin usulünce korunmadığı anlaşılırsa sorumlular hakkında dava açılır.

Olay yerinde delillerin koruna bilmesi için öncelikle fark edilmeleri gerekir. Bunun için olay yerinin neresi olduğunu veya hangi bölgelerde delil bulunduğunu belirlemek gerekir(özellikle geniş ve açık alanlarda).

Suç eşyası, bulundurulması yasal olmayan vb eşyaların aranması gerekmektedir. Olay yerinin yasal dayanaklarında(1.4) bölümünde verilen mevzuatlar delillerin aranması hususlarını da düzenlemektedir.

3.11. Seri Cinayet Olayları Fail Profilleri

Cinayet olaylarında, özellikle seri katillerde suçlu profili sonuca gitmek açısından önemlidir. Suçun fazla olması (en az 3) kişiyi benzer şekillerde, psikolojik sebebe dayanarak (FBI), ölümler genelde vahşice, ölümle birlikle korkutmak, topluma polise meydan okuma, bir görevi yapıyormuş havasında, genelde planlı yapar, soğukkanlı olduğu için sorgulama gibi işlemlerde polisi yanıltır (Kayseri kanal boyu cinayetleri).

Ülkemizde seri katili üretecek sosyal yapı sınırlıda olsa seri katillerimiz az değil ve araştırılmaya değerdir.

Geniş bilgi için; Cinayetlerin Şifresi adlı kitap; Cinayet olaylarında suçlu profilleme s. 117 ve Suç Suçlu Kuran Arasındaki İzler adlı kitap; seri katil olay analizleri.