0541 146 65 66
Sosyal Medya Hesaplarımız

Cinsel Suçlar ve İncelenmesi

Cinsel suçlar her devir ve toplumda işlenmiş ve toplumlarda dinlerde insana yönelik en ağır suçlar içerisinde yer almıştır. Kişinin mahremiyetine, kişiliğine, fiziksel ve ruhsal varlığına ve çevresine karşı işlenen, cinayetten sonra en ağır suçlardandır. Cinsel suçlar, cinsel amaçlı ve hedeflenen kişinin isteği dışında yapılan hareketleri saldırıları/davranışları/sözleri kapsamaktadır. Söz atma, elle sarkıntılık, cinsel haz almaya yönelik hareketler ve en uç noktada ırza geçmeyi içine alır.
Cinsel suçlar, tecavüz kendisi bir suç olduğu gibi çok zaman beraberinde yeni suçlar oluşturmaktadır(cinayet, yaralama, vb.) veya bazı suçlarla birlikte işlenmektedir(gasp ve tecavüz. 2001 Ankara. Gasp amaçlı bayanların otosuna gizlice binen fail bıçakla tehdit ederek değerli eşyalarını alıyor. Issız yere götürüyor ve tecavüz ediyor. Üç tane olay polise intikal etti ve fail yakalandı. Polise intikal ettirmeyen mağdurlarda vardır(özel arşiv).
Cinsellik olgusu bir çok suça kaynaklık yapmaktadır. Özellikle öldürme, yaralama olaylarına sebep teşkil etmektedir. Yine bir çok suç cinselliğe dayalı olarak ortaya çıkmaktadır(karı koça birlikte adam öldürüyorlar. Olay faili meçhul. On yıl sonra erkek kadını terk ettiğinde kadın olayı ihbar ediyor ve olay açığa çıkıyor.
Cinsellik olgusu ve suça yansımaları olmaktadır. Cinselliğin farklı boyutlarına sapıklık diyeceğimiz ancak bir kesim tarafından bir tercih olarak algılanan aynı cinse ilgi, zorla sahip olma isteği(yaşlı, çocuk, yetişkin) vb. tercih sebepleri sıklıkla suçun diğer çeşitleri ile ortaya çıkmaktadır(2000-Sincan-Ankara- 35 yaşındaki kadın eşini av tüfeği ile öldürür. Olay cinayet ancak sebebi erkeğin eşinden her ikisini de cinsel yönden tatmin etmesi için bir erkeği eve getirmesi ve kadını iknaya zorlaması).
Cinsel suçlar en çok kadınlar olmak üzere, çocuklara ve erkeklere yani bütün insanlara yönelen, kadınların da yardımcı olduğu çok nadir durumlar dışında genellikle erkekler tarafından işlenen bir suçtur.
Tecavüz şiddet kullanılarak gerçekleştirilen tecavüz, reşit olmayan biriyle ilişkide bulunmak, toplu tecavüz, planlı tecavüz, evlilik içi tecavüz, erkeğe tecavüz, homoseksüel tecavüz olmak üzere başlıca yedi grupta incelenir. Cinsel suçlar genel bilgiler için; http://www.adlitip.org/yazilar/turkce/konular/adli_tip/cinsel_suclar.htm
Cinsellik suçların olaylarda analizi ve olay yeri olarak karşımıza çıkan durumlarda yapılması gerekenler anlatılacaktır. Cinsel suçların analizi Adlibilimler dersi suç analizi bölümünde anlatılacak.
Cinsel suç yerleri
Cinsellik suçunun niteliğine göre mekanlar değişmektedir. Örneğin sarkıntılık sözle her ortamda yapılabileceği gibi, elle sarkıntılık için fail ile mağdurun en azından kol mesafesinde yakınlaşması gerekir. Özellikle vücuda ve cinsel temasın olması için yakınlaşmanın daha fazla olması gerekir. Tecavüz fiilinin gerçekleşmesi için mağdurun direnme gücü varsa ortamın ve çevrenin tamamen ıssız olması gerekir. Bu imkan sağlandıktan sonra her türlü mekan olay yeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ev, iş yeri, otomobil, orman, garaj, asansör vb. olay yerinin farklı ve cinsellikte ulaşılan noktaya göre olay yerinde bulguların bulunması gerekir.
Olay yerlerinde her türlü bulguların bulunması ihtimali olduğundan hassas bir şekilde korunmalıdır. Olay yeri Suçun işlendiği mekan, yatak ve takımları, oto döşemeleri, bank, zeminler
Failin kendisi, kullandığı malzemeler(pzervatif, peçete), giysileri,
Mağdurun kendisi ve kullandığı malzemeler(peçete), giysileri,
Bunların atıldığı, bırakıldığı, saklandığı tüm yerler.
Polise veya ilgili birimlere tecavüz ve buna bağlı suç iddiası ile gidildiğinde ön inceleme ve soruşturma yapması polisin görevidir. Bu aşamada mağdurun hukuki durumuna göre polisin olayı resen veya şikayete bağlı olarak soruşturması gerekir. Bu aşamada yetkileri izlenecek prosedürü iyi bilmesi gerekir. Hukuk prosedür için mevzuatlara bakınız.
Olay yerinde, fail ve mağdur üzerinde olayı ispatlayıcı bulgular elde edilmesi için
– Mağdurun olayı saklamamamı gerekliliği sağlanmalı(kişinin onamının alınması),
– Olayın hikayesi mağdurun sözleriyle anlatılması ve yazılması,
– Fizik muayene bulgularının yazılması,
– Klinik muayene bulguları, adli tıp incelemeleri
– Olay yer inceleme bulguları
– Laboratuar araştırmaları,
– Soruşturma bilgileri(şüpheli, mağdur, tanık beyanları),
– Arşiv bilgileri
Klinik ve fiziki muayene; bu olaydan kaynaklanan yaralanma ve lezyonları tespit etmesi ve özel araştırmalar için materyal (semen, saç, kıl gibi) toplaması gerekmektedir. Bu işi uzmanlar yapar(CMK ilgili maddeleri ve CMK Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fiziki Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik(2005/25832).
Olayın hikayesi; zaman, yer ve şartlar belirtilmeli. Mağdurun duygusal durumu(histerik, alkolik, soğukkanlı). Olaydan sonra banyo yapmış mı? Elbiselerin özellikle iç çamaşırlarını muhafaza etmiş mi(yıkamadan).
Ağız ve dudaklarda yaralanmalar, boyun (parmak ve tırnaklarla oluşmuş olabilir), yanak, gerdan, boyun (ekimozlar, sıyrıklar ve ısırık izleri). Dış yaralanma olması zorlamalı olduğunu gösterir ve polis olayın başında olayı anlamasını kolaylaştırır. Dış yaralanmaların olmaması şiddete yönelik ırza geçmenin olmadığını anlamına gelmez. Korku ve tehdide bağlı direnç göstermeyen mağdurda yaralanma olmaz veya çok az görülür. Yaralanmaların olması da mutlaka ırza geçmenin olduğunu göstermez. Başka bir suçun yaralanmaları veya saldırı süsü vermek için yaraları kendi yapabilir.
Bulguların bulunması, korunması ve toplanmasında dikkatli olmak gerekir. Genel işlemler yapılır. Fail, mağdur ve olay yerlerinde cinselliğe ve vücut artıklarına dayalı bulgular hassa bir şekilde değerlendirilir(Polis El Kitabı s. 123) .
– Elbiselerin incelenmesi(mağdur, fail),
– Olayın geçtiği mekan ve çevresinin incelenmesi,
– Kıl bulunursa bunu dikkatle saklamalı, sonra da şüphelinin kılıyla karşılaştırmalıdır.
– Tırnak izleri, diş izleri ve tırnak aralarında vücut dokuları,
– Kıl örnekleri temiz, kuru cam ya da plastik kavanozlara konulur. Mağdur ve şüpheli mevcut ise kıl örnekleri mukayese amaçlı alınır),
– Tırnak içi materyali; temiz bir kağıdın üstüne toplanarak zarf içinde yerleştirilir.
– Klinik ve fiziki muayene(sağlıkçı) elde edilen bulgular polise teslim edilirse ilgili birime götürülmesi aşamasında korunmasının sağlanması. Bozulmaması için kısa sürede götürülmeli süre uzayacaksa kurutulmalıdır(bakınız vücut artıkları bulguları, kan, meni, vajinal sıvılar)
– Cinsel suçlarda özellikle ırza geçme olguları ölümle sonuçlanmış ise klinik – fiziki muayene ve otopsi ölüm sebebini belirler,
– Mağdurun olay anındaki elbiseli olarak fotoğrafı çekilir. Dış yaraların belirlenerek ayrı ayrı fotoğrafı çekilmelidir.
– Mağdurun ve failin elbiseleri kesilmeden ve yırtılmadan çıkarılmalı, soyulmalıdır.
– Tırnak içlerine bakılır(mağdur ve fail).
Dipleri de bir iz olup olmadığının araştırılması için bakılması gereken yerlerden birisidir.
Elbiseler ve kişiler üzerindeki vücut sıvıları vb. lekelerin kişiye mi ait yoksa saldırana mı ait olduğu araştırılır. Yabancı bir iz ya da saç kılı bulunursa kime ait olduğu araştırılır.
– Erişkin bir kadında cinsel ilişkiye ait izler araştırılmadan, ırza geçme bulguları olarak ele alınmamalıdır.
– Çeşitli vahşet bulgularını taşıyan kadınlardaki ölüm olgularında ırza geçme ilk planda sorulmalıdır. Aksi ispatlanana kadar boğularak öldürülmüş kadın için ırza geçme düşünülür.
– Erkek ölüde çok sayıda travma cinayet ve homoseksüel ilişkiyi akla getirmelidir.
– Erişkin kadında vagina vb. ağır hasar ırza geçmeden çok bu bölgeye bir yabancı maddenin (şişe, sopa) gibi zor kullanılarak sokulduğunu gösterir.

BilirkisiRaporlari.com da yayınlanmakta olan bu makale 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamında korunmaktadır. İzinsiz kopyalanması yasaktır.